~ Isteri Cerdik Yg SOLEHAH ~


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...


Sifat-sifat kecerdikan perlu ada pada seorang yang bergelar isteri. Juz wondering....mampukah kita...???


1) Dapat menyorokkan kedukaan hati isteri di hadapan suami yang baru pulang. Setelah hilang penat lelah suami dan selesai melayan hajatnya barulah dirundingkan masalah yang dihadapi dalam keadaan yang tenang seperti UMMU SULAIM yang kematian bayi kecilnya.


2) Sanggup mengorbankan seluruh hartanya untuk kepentingan perjuangan Islam seperti SITI KHADIJAH yang telah mengorbankan seluruh kekayaannya untuk membantu perjuangan Rasulullah s.a.w. serta perjuangan Islam.


3) Bermati-matian memperjuangkan Iman walaupun berdepan dengan kejahilan suami seperti yang dilakukan oleh SITI ASIAH tatkala berdepan dengan keangkuhan suaminya FIRAUN.


4) Pandai mengambil hati suami hanya dengan melihat riak wajah suami seperti SITI AISYAH yang memahami 'cuaca' hati Rasulullah s.a.w. dengan memandang air muka baginda.


5) Hanya berhias dan melayan dengan layanan yang paling menggembirakan hati suami seperti berhiasnya wanita-wanita di Syurga.


6) Dapat menggembirakan hati suami dengan melayan madu-madu dan anak-anak suami dari isterinya yang lain semesra mungkin jika suaminya itu berpoligami. (mampukah aku...)


7) Sanggup menyimpan rahsia suami walau dalam keadaan yang genting sepertimana yang dilakukan SITI ASMA yang sanggup menyimpan rahsia tempat persembunyian Rasulullah s.a.w. daripada pengetahuan kafir Quraisy walaupun nyawanya sendiri terancam.


8) Sanggup mempertahankan keimanan sekalipun nyawanya terancam seperti SUMAIYAH yang menanggung penderitaan sehingga disula demi mempertahankan Iman.


9) Menggantungkan nasibnya semata-mata kepada ALLAH sepertimana yang dilakukan SITI MARYAM yang sentiasa bermunajat kepada ALLAH sehingga rezekinya dijamin oleh ALLAH.


10) Sangat tabah menghadapi segala ujian hidup walaupun ditinggalkan oleh suami seperti SITI HAJAR yang tabah hatinya ketika ditinggalkan suami sendirian di padang pasir yang tandus tanpa bekalan sedikitpun.


Renungan bersama.....No comments: